Description
Een heerlijke pompoen koffiecake met een knapperige kruimeltopping, perfect voor bij de koffie.
Ingredients
Scale
- 250 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel baking soda
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel nootmuskaat
- 1/4 theelepel kruidnagel
- 1/2 theelepel zout
- 115 gram ongezouten boter, verzacht
- 200 gram suiker
- 2 grote eieren
- 1 theelepel vanille-extract
- 240 ml pompoenpuree
- 60 ml karnemelk
- Voor de kruimeltopping:
- 100 gram bloem
- 100 gram bruine suiker
- 1/2 theelepel kaneel
- 60 gram koude boter, in blokjes
Instructions
- Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een cakevorm in en bestuif met bloem.
- Meng in een kom de bloem, bakpoeder, baking soda, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en zout.
- Klop in een andere kom de boter en suiker romig. Voeg de eieren één voor één toe, klop goed na elke toevoeging. Roer het vanille-extract erdoor.
- Voeg de pompoenpuree en karnemelk toe aan het botermengsel en meng tot het net gecombineerd is.
- Voeg geleidelijk de droge ingrediënten toe aan het natte mengsel en mix tot een glad beslag.
- Maak de kruimeltopping: Meng in een kom de bloem, bruine suiker en kaneel. Voeg de koude boter toe en wrijf met je vingertoppen tot het op grof broodkruim lijkt.
- Giet de helft van het beslag in de voorbereide cakevorm. Verdeel de helft van de kruimeltopping erover. Giet de rest van het beslag erover en bestrooi met de resterende kruimeltopping.
- Bak 45-55 minuten, of tot een tandenstoker die in het midden wordt gestoken er schoon uitkomt.
- Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen voordat je hem op een rooster plaatst om volledig af te koelen.
Notes
- Zorg ervoor dat je pure pompoenpuree gebruikt en geen pompoentaartvulling.
- Je kunt walnoten of pecannoten toevoegen aan de kruimeltopping voor extra crunch.
- Prep Time: 20 min
- Cook Time: 50 min
- Category: Dessert
- Method: Baking
- Cuisine: American
Nutrition
- Serving Size: 1 plak
- Calories: 350
- Sugar: 30g
- Sodium: 200mg
- Fat: 18g
- Saturated Fat: 11g
- Unsaturated Fat: 7g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 45g
- Fiber: 2g
- Protein: 4g
- Cholesterol: 70mg
Keywords: pompoen, koffiecake, kruimeltopping, herfst, bakken, dessert