Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Een close-up van een Pumpkin Coffee Cake met een goudbruine streusel topping op een marmeren ondergrond.

Pompoen Koffiecake met Kruimeltopping


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 70 min
  • Yield: 10-12 porties 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Een heerlijke pompoen koffiecake met een knapperige kruimeltopping, perfect voor bij de koffie.


Ingredients

Scale
  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1/4 theelepel kruidnagel
  • 1/2 theelepel zout
  • 115 gram ongezouten boter, verzacht
  • 200 gram suiker
  • 2 grote eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 240 ml pompoenpuree
  • 60 ml karnemelk
  • Voor de kruimeltopping:
  • 100 gram bloem
  • 100 gram bruine suiker
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 60 gram koude boter, in blokjes

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een cakevorm in en bestuif met bloem.
  2. Meng in een kom de bloem, bakpoeder, baking soda, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en zout.
  3. Klop in een andere kom de boter en suiker romig. Voeg de eieren één voor één toe, klop goed na elke toevoeging. Roer het vanille-extract erdoor.
  4. Voeg de pompoenpuree en karnemelk toe aan het botermengsel en meng tot het net gecombineerd is.
  5. Voeg geleidelijk de droge ingrediënten toe aan het natte mengsel en mix tot een glad beslag.
  6. Maak de kruimeltopping: Meng in een kom de bloem, bruine suiker en kaneel. Voeg de koude boter toe en wrijf met je vingertoppen tot het op grof broodkruim lijkt.
  7. Giet de helft van het beslag in de voorbereide cakevorm. Verdeel de helft van de kruimeltopping erover. Giet de rest van het beslag erover en bestrooi met de resterende kruimeltopping.
  8. Bak 45-55 minuten, of tot een tandenstoker die in het midden wordt gestoken er schoon uitkomt.
  9. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen voordat je hem op een rooster plaatst om volledig af te koelen.

Notes

  • Zorg ervoor dat je pure pompoenpuree gebruikt en geen pompoentaartvulling.
  • Je kunt walnoten of pecannoten toevoegen aan de kruimeltopping voor extra crunch.
  • Prep Time: 20 min
  • Cook Time: 50 min
  • Category: Dessert
  • Method: Baking
  • Cuisine: American

Nutrition

  • Serving Size: 1 plak
  • Calories: 350
  • Sugar: 30g
  • Sodium: 200mg
  • Fat: 18g
  • Saturated Fat: 11g
  • Unsaturated Fat: 7g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 45g
  • Fiber: 2g
  • Protein: 4g
  • Cholesterol: 70mg

Keywords: pompoen, koffiecake, kruimeltopping, herfst, bakken, dessert