Description
Dit recept leert je hoe je perfect deeg voor zelfgemaakt brood maakt. Dit basisdeeg is veelzijdig en de perfecte start voor al je broodcreaties.
Ingredients
Scale
- 500 gram bloem (bij voorkeur broodbloem)
- 300 ml lauwwarm water
- 7 gram gedroogde gist
- 10 gram zout
- 1 theelepel suiker
Instructions
- Meng in een kleine kom het lauwwarme water, de gist en de suiker. Laat dit 5-10 minuten staan tot het schuimig wordt.
- Doe de bloem en het zout in een grote kom.
- Maak een kuiltje in het midden van de bloem en giet het gistmengsel erin.
- Meng alles met een lepel of spatel tot een ruw deeg ontstaat.
- Stort het deeg op een licht bebloemd werkoppervlak.
- Kneed het deeg 8-10 minuten tot het glad en elastisch is.
- Vet een schone kom licht in met olie.
- Leg het deeg in de kom en draai het rond zodat alle kanten bedekt zijn met olie.
- Dek de kom af met plasticfolie of een vochtige theedoek.
- Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is, dit duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.
- Haal het gerezen deeg uit de kom en kneed het kort om de lucht eruit te slaan.
- Het deeg is nu klaar voor verdere verwerking, zoals vormen en bakken.
Notes
- Gebruik voor het beste resultaat broodbloem.
- Zorg ervoor dat het water niet te heet is, anders doodt het de gist.
- Het rijzen kan langer duren bij koud weer.
- Je kunt de suiker weglaten als je wilt.
- Prep Time: 15 minuten
- Cook Time: 0 minuten
- Category: Brooddeeg
- Method: Kneden en rijzen
- Cuisine: Europees
Nutrition
- Serving Size: 1/8 van het deeg
- Calories: 150 kcal
- Sugar: 1 gram
- Sodium: 500 mg
- Fat: 1 gram
- Saturated Fat: 0 gram
- Unsaturated Fat: 1 gram
- Trans Fat: 0 gram
- Carbohydrates: 30 gram
- Fiber: 1 gram
- Protein: 5 gram
- Cholesterol: 0 mg
Keywords: brooddeeg, zelfgemaakt brood, basisrecept, deeg kneden, brood bakken