Description
Paardenbloemensalade met Honing Vinaigrette is een frisse, voedzame salade met bittere bladgroente, knapperige walnoten en een zoetzure dressing.
Ingredients
Scale
- 2 flinke handen paardenbloemblad (of rucola/spinazie)
- 1/2 komkommer, in dunne plakjes
- 10–12 kerstomaten, gehalveerd
- 1/2 rode ui, in halve ringen
- 40 g walnoten, licht geroosterd
- Snufje zeezout en zwarte peper
- 1 el honing
- 1 el Dijonmosterd
- 2 el wittewijnazijn of appelciderazijn
- 3 el extra vierge olijfolie
Instructions
- Meng honing, mosterd, azijn, olijfolie, zout en peper in een kommetje tot een gladde vinaigrette.
- Was de paardenbloembladeren of bladgroenten goed en droog ze.
- Snijd de komkommer, rode ui en halveer de tomaatjes.
- Rooster de walnoten 2–3 minuten in een droge koekenpan tot ze geuren en licht kleuren.
- Doe alle groenten in een grote schaal en voeg de walnoten toe.
- Besprenkel met de vinaigrette vlak voor serveren en hussel voorzichtig.
- Serveer direct met eventueel extra walnoten of een snuf grof zeezout bovenop.
Notes
- Gebruik rucola, spinazie of veldsla als alternatief voor paardenbloemblad.
- Laat ui 10 minuten weken in koud water om de scherpte te verminderen.
- Bewaar de vinaigrette apart tot het moment van serveren om slappe blaadjes te voorkomen.
- Voeg geitenkaas, ei of linzen toe voor een maaltijdsalade.
- Prep Time: 15 minuten
- Cook Time: 3 minuten
- Category: Salade
- Method: Rauw + mengen
- Cuisine: Seizoensgebonden
Nutrition
- Serving Size: 1 bord
- Calories: 210
- Sugar: 6g
- Sodium: 140mg
- Fat: 17g
- Saturated Fat: 2g
- Unsaturated Fat: 13g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 11g
- Fiber: 3g
- Protein: 4g
- Cholesterol: 0mg
Keywords: Paardenbloemensalade met Honing Vinaigrette, lente salade, gezonde salade, paardenbloemblad recept, frisse lunch