Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Ouderwetse broodpudding met vanillesaus recept – een romige klassieker uit de oven, perfect voor restjes brood en koude dagen

Recept: Ouderwetse Broodpudding met Vanillesaus – Warm, Romig en Troostrijk


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 68 porties 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Ouderwetse broodpudding met vanillesaus – een romig, troostrijk dessert dat oud brood omtovert tot een heerlijke klassieker uit de oven.


Ingredients

Scale
  • 300g oud witbrood, in stukjes
  • 600ml volle melk
  • 100ml slagroom
  • 3 eieren
  • 100g kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract of merg van 1 vanillestokje
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • Rasp van 1/2 citroen
  • 75g rozijnen
  • 25g boter (om in te vetten en te dotten)

Voor de vanillesaus:

  • 500ml volle melk
  • 1 vanillestokje of 1 tl vanille-extract
  • 3 eidooiers
  • 75g kristalsuiker
  • 1 el maïzena

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 175°C en vet een ovenschaal in met boter.
  2. Verwarm melk en slagroom in een pan tot tegen het kookpunt. Haal van het vuur, voeg vanille, kaneel, nootmuskaat, citroenrasp en rozijnen toe. Laat 5 minuten staan.
  3. Klop eieren en suiker luchtig. Meng met het melk-roommengsel. Voeg broodstukjes toe en laat 10 minuten weken.
  4. Schep het mengsel in de ovenschaal en verdeel stukjes boter erover. Bak 35–40 minuten tot goudbruin en stevig.
  5. Maak intussen de vanillesaus: verwarm melk met vanille. Klop dooiers, suiker en maïzena los. Meng een beetje warme melk erdoor en giet terug in de pan.
  6. Verwarm al roerend tot de saus dikker wordt (niet koken). Serveer warm bij de pudding.

Notes

  • Gebruik oud brood voor de beste textuur – vers brood wordt te zompig.
  • Laat de pudding rusten voor het serveren, zodat de smaken intrekken.
  • Voeg appelblokjes, noten of chocolade toe voor variatie.
  • De pudding kan goed worden ingevroren in porties.
  • Vanillesaus apart bewaren en opnieuw zachtjes verwarmen zonder koken.
  • Prep Time: 20 minuten
  • Cook Time: 40 minuten
  • Category: Dessert
  • Method: Oven
  • Cuisine: Hollands klassiek

Nutrition

  • Serving Size: 1 portie
  • Calories: 360
  • Sugar: 24g
  • Sodium: 170mg
  • Fat: 18g
  • Saturated Fat: 10g
  • Unsaturated Fat: 7g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 39g
  • Fiber: 1g
  • Protein: 9g
  • Cholesterol: 125mg

Keywords: ouderwetse broodpudding met vanillesaus recept, broodpudding maken, restjes brood dessert, warm toetje uit de oven, klassieke pudding