Description
Ouderwetse broodpudding met vanillesaus – een romig, troostrijk dessert dat oud brood omtovert tot een heerlijke klassieker uit de oven.
Ingredients
Scale
- 300g oud witbrood, in stukjes
- 600ml volle melk
- 100ml slagroom
- 3 eieren
- 100g kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract of merg van 1 vanillestokje
- 1/2 tl kaneel
- 1/4 tl nootmuskaat
- Rasp van 1/2 citroen
- 75g rozijnen
- 25g boter (om in te vetten en te dotten)
Voor de vanillesaus:
- 500ml volle melk
- 1 vanillestokje of 1 tl vanille-extract
- 3 eidooiers
- 75g kristalsuiker
- 1 el maïzena
Instructions
- Verwarm de oven voor op 175°C en vet een ovenschaal in met boter.
- Verwarm melk en slagroom in een pan tot tegen het kookpunt. Haal van het vuur, voeg vanille, kaneel, nootmuskaat, citroenrasp en rozijnen toe. Laat 5 minuten staan.
- Klop eieren en suiker luchtig. Meng met het melk-roommengsel. Voeg broodstukjes toe en laat 10 minuten weken.
- Schep het mengsel in de ovenschaal en verdeel stukjes boter erover. Bak 35–40 minuten tot goudbruin en stevig.
- Maak intussen de vanillesaus: verwarm melk met vanille. Klop dooiers, suiker en maïzena los. Meng een beetje warme melk erdoor en giet terug in de pan.
- Verwarm al roerend tot de saus dikker wordt (niet koken). Serveer warm bij de pudding.
Notes
- Gebruik oud brood voor de beste textuur – vers brood wordt te zompig.
- Laat de pudding rusten voor het serveren, zodat de smaken intrekken.
- Voeg appelblokjes, noten of chocolade toe voor variatie.
- De pudding kan goed worden ingevroren in porties.
- Vanillesaus apart bewaren en opnieuw zachtjes verwarmen zonder koken.
- Prep Time: 20 minuten
- Cook Time: 40 minuten
- Category: Dessert
- Method: Oven
- Cuisine: Hollands klassiek
Nutrition
- Serving Size: 1 portie
- Calories: 360
- Sugar: 24g
- Sodium: 170mg
- Fat: 18g
- Saturated Fat: 10g
- Unsaturated Fat: 7g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 39g
- Fiber: 1g
- Protein: 9g
- Cholesterol: 125mg
Keywords: ouderwetse broodpudding met vanillesaus recept, broodpudding maken, restjes brood dessert, warm toetje uit de oven, klassieke pudding