Description
Kruidige aardappelgratin is een romig bijgerecht. Dunne plakjes aardappel bakken in een kruidige roomsaus. Het is een smaakvolle toevoeging aan elke maaltijd.
Ingredients
Scale
- 1 kg aardappelen (bijv. vastkokend), geschild en in dunne plakjes
- 500 ml slagroom
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel paprikapoeder
- 0.5 theelepel cayennepeper (aanpasbaar)
- 0.5 theelepel nootmuskaat
- Zout naar smaak
- Zwarte peper naar smaak
- 100 g geraspte kaas (bijv. Goudse kaas of Gruyère)
- 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt (voor garnering)
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een ovenschaal in.
- Meng in een grote kom de slagroom, knoflook, paprikapoeder, cayennepeper, nootmuskaat, zout en peper.
- Voeg de aardappelplakjes toe aan de roomsaus. Meng goed zodat alle aardappelen bedekt zijn.
- Schik de aardappelplakjes dakpansgewijs in de ovenschaal. Giet de overgebleven roomsaus eroverheen.
- Dek de schaal af met aluminiumfolie.
- Bak de gratin 40 minuten in de voorverwarmde oven.
- Verwijder de folie. Strooi de geraspte kaas over de aardappelen.
- Bak nog eens 20-25 minuten, of totdat de aardappelen gaar zijn en de kaas goudbruin is.
- Laat de gratin 5-10 minuten rusten voor het serveren. Garneer met verse peterselie.
Notes
- Gebruik een mandoline voor gelijkmatige aardappelplakjes.
- Pas de hoeveelheid cayennepeper aan uw voorkeur aan.
- U kunt ook andere kruiden toevoegen, zoals rozemarijn of tijm.
- Prep Time: 20 minuten
- Cook Time: 65 minuten
- Category: Bijgerecht
- Method: Bakken
- Cuisine: Europees
Nutrition
- Serving Size: 1/6 recept
- Calories: 400 kcal
- Sugar: 5 g
- Sodium: 300 mg
- Fat: 25 g
- Saturated Fat: 15 g
- Unsaturated Fat: 8 g
- Trans Fat: 0.5 g
- Carbohydrates: 35 g
- Fiber: 4 g
- Protein: 8 g
- Cholesterol: 70 mg
Keywords: Kruidige aardappelgratin, aardappelgerecht, pittige gratin, bijgerecht aardappel