Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Kruidige Aardappelgratin

Geniale Kruidige Aardappelgratin met 0.5 tl pit


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 90 minuten
  • Yield: 6 porties 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Kruidige aardappelgratin is een romig bijgerecht. Dunne plakjes aardappel bakken in een kruidige roomsaus. Het is een smaakvolle toevoeging aan elke maaltijd.


Ingredients

Scale
  • 1 kg aardappelen (bijv. vastkokend), geschild en in dunne plakjes
  • 500 ml slagroom
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 0.5 theelepel cayennepeper (aanpasbaar)
  • 0.5 theelepel nootmuskaat
  • Zout naar smaak
  • Zwarte peper naar smaak
  • 100 g geraspte kaas (bijv. Goudse kaas of Gruyère)
  • 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt (voor garnering)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Vet een ovenschaal in.
  3. Meng in een grote kom de slagroom, knoflook, paprikapoeder, cayennepeper, nootmuskaat, zout en peper.
  4. Voeg de aardappelplakjes toe aan de roomsaus. Meng goed zodat alle aardappelen bedekt zijn.
  5. Schik de aardappelplakjes dakpansgewijs in de ovenschaal. Giet de overgebleven roomsaus eroverheen.
  6. Dek de schaal af met aluminiumfolie.
  7. Bak de gratin 40 minuten in de voorverwarmde oven.
  8. Verwijder de folie. Strooi de geraspte kaas over de aardappelen.
  9. Bak nog eens 20-25 minuten, of totdat de aardappelen gaar zijn en de kaas goudbruin is.
  10. Laat de gratin 5-10 minuten rusten voor het serveren. Garneer met verse peterselie.

Notes

  • Gebruik een mandoline voor gelijkmatige aardappelplakjes.
  • Pas de hoeveelheid cayennepeper aan uw voorkeur aan.
  • U kunt ook andere kruiden toevoegen, zoals rozemarijn of tijm.
  • Prep Time: 20 minuten
  • Cook Time: 65 minuten
  • Category: Bijgerecht
  • Method: Bakken
  • Cuisine: Europees

Nutrition

  • Serving Size: 1/6 recept
  • Calories: 400 kcal
  • Sugar: 5 g
  • Sodium: 300 mg
  • Fat: 25 g
  • Saturated Fat: 15 g
  • Unsaturated Fat: 8 g
  • Trans Fat: 0.5 g
  • Carbohydrates: 35 g
  • Fiber: 4 g
  • Protein: 8 g
  • Cholesterol: 70 mg

Keywords: Kruidige aardappelgratin, aardappelgerecht, pittige gratin, bijgerecht aardappel