Description
Een rijke en hartige ovenschotel met knoflook parmezaanse kip, steak en romige aardappelpuree met kaas – perfect als comfortfood of diner voor gasten.
Ingredients
Scale
- 2 kipfilets (ca. 300 g), in grove blokken
- 200 g biefstuk of entrecote, in reepjes
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel tijm (gedroogd of vers)
- ½ theelepel chilivlokken (optioneel)
- Zout & zwarte peper naar smaak
- 2 eetlepels olijfolie
- 40 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 800 g kruimige aardappelen
- 50 g boter
- 100 ml slagroom of volle melk
- 75 g geraspte belegen kaas
- Snufje nootmuskaat
- Extra Parmezaanse kaas voor topping (ca. 20 g)
- Verse peterselie, fijngehakt (optioneel)
Instructions
- Schil en snijd de aardappelen in stukken. Kook ze in gezouten water tot ze gaar zijn (15–20 minuten).
- Giet de aardappelen af en pureer met boter, room (of melk), kaas, nootmuskaat en zout. Zet apart.
- Verhit olijfolie in een pan en bak de kipblokjes goudbruin. Voeg knoflook, paprikapoeder, tijm en chilivlokken toe.
- Voeg de steakreepjes toe zodra de kip bijna gaar is. Bak kort mee. Breng op smaak met zout en peper.
- Strooi de Parmezaanse kaas over het vlees in de pan en laat smelten tot een licht krokant laagje.
- Verdeel de aardappelpuree over de bodem van een ovenschaal. Verdeel het vlees erbovenop.
- Bestrooi met extra Parmezaanse kaas en peterselie indien gewenst.
- Bak de schotel in een voorverwarmde oven op 200°C voor 20–25 minuten tot goudbruin en bubbelend.
- Voor een krokant korstje: zet de oven de laatste 2 minuten op grillstand.
Notes
- Vervang steak door gehakt, spek of champignons voor variatie.
- Gebruik Grana Padano of oude kaas als alternatief voor Parmezaan.
- Maak vooraf en bewaar in de koelkast of vriezer.
- Voeg groenten zoals spinazie of broccoli toe voor extra voedingswaarde.
- Citroenrasp of zure room als topping geeft een frisse toets.
- Prep Time: 20 minuten
- Cook Time: 35 minuten
- Category: Hoofdgerecht
- Method: Oven
- Cuisine: Europees
Nutrition
- Serving Size: 1 portie
- Calories: 620
- Sugar: 3 g
- Sodium: 580 mg
- Fat: 36 g
- Saturated Fat: 17 g
- Unsaturated Fat: 16 g
- Trans Fat: 0.5 g
- Carbohydrates: 36 g
- Fiber: 4 g
- Protein: 42 g
- Cholesterol: 135 mg
Keywords: knoflook parmezaanse kip, ovenschotel met steak, romige aardappelpuree, makkelijk zelfgemaakt recept, comfortfood dineridee