Skip to Content

Heerlijke Italiaanse Kip Ovenschotel met 500g kip

Oh jongens, ik heb zo’n heerlijk recept voor jullie vandaag: de Italiaanse Kip en Aardappel Ovenschotel! Dit is echt zo’n gerecht waar ik altijd blij van word, vooral op een drukke doordeweekse avond. Het is super hartig, zit vol met die heerlijke Italiaanse kruiden die we zo lekker vinden, en het is gewoon pure comfort food. Ik ben dol op de Italiaanse keuken, en dit is echt een van mijn favoriete manieren om die smaken te vangen in een makkelijke ovenschotel. Het mooie van deze schotel is dat hij niet alleen fantastisch smaakt, maar ook nog eens zo eenvoudig te maken is. Je gooit alles gewoon bij elkaar en de oven doet het werk. Perfect toch?

Italian Chicken and Potato Casserole - detail 1

Waarom Je Dol Zult Zijn Op Deze Italiaanse Kip en Aardappel Ovenschotel

Ik snap het helemaal als je dit recept niet kunt weerstaan! Er zijn zoveel redenen waarom deze ovenschotel zo’n hit is:

  • Snel en Makkelijk te Maken: Echt waar, met maar 15 minuten voorbereiding en 30 minuten in de oven, is dit de perfecte maaltijd voor een drukke weekdag. Geen stress, wel superlekker!
  • Boordevol Smaak: Die combinatie van sappige kip, zachte aardappeltjes, verse groenten en die heerlijke Italiaanse kruiden met een romige saus? Wauw, dat is echt een smaakexplosie waar je blij van wordt.
  • Perfect voor het Hele Gezin: Dit is zo’n gerecht waar iedereen van smult. Het is hartig, vullend en gewoonweg heerlijk comfort food. Gegarandeerd dat de borden leeggaan!

Ingrediënten voor Jouw Italiaanse Kip en Aardappel Ovenschotel

Oké, hier komen de sterren van de show! Dit heb je nodig om die heerlijke ovenschotel op tafel te toveren:

Essentiële Ingrediënten

  • 500 gram kipfilet: Zorg dat deze in mooie blokjes van ongeveer 2-3 cm gesneden is. Dat bakt lekker snel en gelijkmatig.
  • 750 gram aardappelen: Ik gebruik het liefst vastkokende aardappelen, die blijven mooi stevig. Schil ze en snijd ze in dunne plakjes, zo’n 3 millimeter dik is perfect.
  • 1 grote ui: Fijn gesnipperd, want we willen die heerlijke uiensmaak overal, maar geen grote stukken.
  • 2 teentjes knoflook: Hak ze heel fijn, of gebruik een knoflookpers. Knoflook is echt de basis voor die Italiaanse sfeer!
  • 1 rode paprika: Snijd deze in mooie reepjes. De kleur en de lichte zoetheid van rode paprika zijn fantastisch in deze schotel.
  • 1 courgette: Snijd deze in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik.
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik: Een goed blikje tomatenblokjes is de basis van onze saus.
  • 200 ml kookroom: Dit zorgt voor die heerlijke romige textuur die de hele schotel zo lekker maakt.
  • Olijfolie: Een scheutje is altijd handig om in te bakken.

Kruiden en Smaakmakers

  • 1 theelepel gedroogde oregano: De klassieke Italiaanse smaakmaker!
  • 1 theelepel gedroogde basilicum: Geeft dat frisse, kruidige aroma.
  • Zout en peper: Naar smaak, natuurlijk! Begin voorzichtig en proef even.

Optionele Toevoegingen

  • Geraspte kaas: Zo’n 100 gram geraspte kaas eroverheen voor het bakken geeft een heerlijk goudbruin korstje. Ik gebruik graag een mix van Goudse en Parmezaan!

Hoe Je Deze Italiaanse Kip en Aardappel Ovenschotel Bereidt

Laten we aan de slag gaan met deze heerlijke ovenschotel! Het is echt niet ingewikkeld, geloof me. Volg gewoon deze stappen en je hebt zo een fantastische maaltijd op tafel.

Voorbereiding van de Ingrediënten

Oké, eerst even de oven voorverwarmen op 180°C (dat is een graadje of 350°F voor de liefhebbers). Doe de aardappelschijfjes in een pan met water, breng aan de kook en laat ze ongeveer 5 minuutjes koken. Giet ze daarna goed af. Dit voorkomt dat ze te hard blijven in de ovenschotel. Ondertussen snijd je de kipfilet in blokjes, snipper je de ui, hak je de knoflook fijn, en snijd je de paprika en courgette zoals we eerder bespraken. Zorg dat alles klaarstaat, dan kunnen we zo door!

Het Creëren van de Basis

Pak een ruime braadpan of een grote koekenpan. Verhit er een scheutje olijfolie in op middelhoog vuur. Bak de kipblokjes rondom goudbruin en haal ze daarna uit de pan en zet even apart. In dezelfde pan, zonder de aanbaksels weg te gooien hoor, fruit je de gesnipperde ui en fijngehakte knoflook tot ze lekker zacht en glazig zijn. Dat duurt maar een minuutje of twee. Voeg dan de paprikareepjes en courgetteplakjes toe en bak deze een paar minuutjes mee, zodat ze een beetje zacht worden maar nog wel een bite hebben. Nu gooien we de tomatenblokjes uit blik erbij, samen met de kookroom, de gedroogde oregano en basilicum. Roer alles goed door elkaar en breng het op smaak met zout en peper. Proef even, want de kruiden mogen best lekker aanwezig zijn!

Het Samenvoegen en Bakken

Nu komt het leukste gedeelte! Doe de gebakken kipblokjes en de voorgekookte aardappelschijfjes bij de saus in de pan. Meng alles voorzichtig door elkaar zodat de kip en aardappels goed bedekt zijn met de heerlijke saus. Giet dit hele mengsel vervolgens in een mooie ovenschaal. Als je wilt, kun je er nu nog wat geraspte kaas overheen strooien voor dat extra lekkere korstje. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak het geheel zo’n 25 tot 30 minuten. Je weet dat het klaar is als de kip helemaal gaar is en de bovenkant mooi goudbruin en een beetje bubbelig is. Je kunt het beste even met een mesje in een aardappel prikken om te voelen of ze zacht zijn.

Italian Chicken and Potato Casserole - detail 2

Tips voor de Perfecte Italiaanse Kip en Aardappel Ovenschotel

Wil je er zeker van zijn dat jouw ovenschotel écht perfect wordt? Hier zijn een paar van mijn geheimen die ervoor zorgen dat hij altijd lukt:

Aardappel Voorbereiding

Het voorgekoken van de aardappelschijfjes is echt een gamechanger! Zorg dat je ze niet te lang kookt, ze moeten echt nog een beetje stevig zijn, want ze garen verder in de oven. Snijd ze ook niet te dik, anders worden ze niet gaar in de tijd dat de kip klaar is. Een millimeter of 3-4 is echt ideaal. Zo krijg je die fijne, zachte aardappeltjes die perfect smelten in de saus.

Smaak Versterken

Oké, de gedroogde kruiden zijn lekker, maar heb je wel eens verse kruiden geprobeerd? Een paar takjes verse oregano en basilicum die je op het laatst meebakt met de ui en knoflook, geven echt een extra dimensie! En heb je al eens gedacht aan een beetje extra knoflook? Ik doe er soms wel eens een extra teentje bij, gewoon omdat het kan en het zo lekker is. Proef ook altijd even de saus voordat hij de oven in gaat, zo kun je nog makkelijk wat extra zout of peper toevoegen.

Perfecte Gaarheid

Hoe weet je nu zeker dat die kip en aardappels gaar zijn? Het belangrijkste is dat de aardappeltjes zacht moeten zijn. Prik er met een mesje in, en als het er makkelijk inglijdt, dan zijn ze goed. Voor de kip geldt hetzelfde: snijd een stukje door en kijk of het niet meer roze is vanbinnen. Als je kaas gebruikt, kijk dan naar dat mooie goudbruine korstje – dat is ook altijd een goed teken! De totale baktijd van 25-30 minuten is meestal perfect, maar ovens verschillen nogal, dus houd je schotel een beetje in de gaten.

Italian Chicken and Potato Casserole - detail 3

Variaties op Jouw Italiaanse Kip en Aardappel Ovenschotel

Dit recept is al zo lekker, maar weet je wat het allerleukste is? Je kunt er eindeloos mee variëren! Hierdoor verveel je je nooit en ontdek je steeds weer nieuwe favorieten. Ik heb hier een paar ideeën voor je:

Groente Wissels

Heb je nog wat groenten liggen die op moeten? Gooi ze gerust in de schotel! Broccoli roosjes doen het bijvoorbeeld fantastisch, net als plakjes champignons. Zelfs wat doperwten of sperzieboontjes kunnen er prima doorheen. Bak ze wel even kort mee met de ui en knoflook, zodat ze ook lekker zacht worden in de oven.

Kruiden Experimenten

De combinatie van oregano en basilicum is klassiek Italiaans, maar waarom niet eens wat anders proberen? Paprikapoeder geeft een heerlijke warme smaak, en een snufje chilivlokken zorgt voor een beetje pit. Ook tijm past supergoed bij kip en aardappelen. Je kunt zelfs denken aan een beetje rozemarijn, maar wees daar wel voorzichtig mee, want dat is best krachtig van smaak. Experimenteer en vind jouw perfecte kruidenmix!

Veelgestelde Vragen Over de Italiaanse Kip en Aardappel Ovenschotel

Heb je nog wat vragen over deze heerlijke ovenschotel? Geen probleem, ik heb hier de antwoorden op de meestgestelde dingen, zodat jouw Italiaanse Kip en Aardappel Ovenschotel gegarandeerd een succes wordt!

Kan Ik Dit Recept Vegetarisch Maken?

Absoluut! Dit recept leent zich perfect voor een vegetarische variant. Laat de kip gewoon weg en voeg wat extra groenten toe, zoals champignons, broccoli of bloemkoolroosjes. Je kunt ook kiezen voor vegetarische kipstukjes of stevige tofu die je eerst aanbakt. De basis van groenten, aardappelen en de romige saus is al zo lekker, dat je de kip eigenlijk niet eens mist!

Hoe Bewaar Ik Restjes?

Oef, als er al restjes zijn! Je kunt de ovenschotel het beste in de koelkast bewaren in een afgesloten bak. Hij blijft zo’n 2 tot 3 dagen goed. Warm hem daarna rustig op in de magnetron of in de oven op een lage temperatuur. Pas wel op dat de aardappeltjes niet te zacht worden als je hem opnieuw opwarmt.

Welke Aardappelen Gebruik Ik Het Best?

Voor deze Italiaanse Kip en Aardappel Ovenschotel raad ik echt vastkokende aardappelen aan. Denk aan soorten als Nicola, Charlotte of Roseval. Die blijven mooi stevig, ook na het voorkoken en het bakken in de oven. Ze worden niet zo melig als kruimige aardappelen, en dat is precies wat je wilt voor een ovenschotel waar alles nog een beetje structuur moet hebben. En vergeet niet: dunne plakjes!

Italian Chicken and Potato Casserole - detail 4

Voedingsinformatie (Geschatte Waarden)

Even een kleine disclaimer: dit zijn natuurlijk schattingen, want elke keuken is anders en merken kunnen verschillen! Maar zo’n beetje per portie van deze heerlijke Italiaanse Kip en Aardappel Ovenschotel bevat het ongeveer:

  • Calorieën: 450 kcal
  • Suikers: 5g
  • Natrium: 500mg
  • Vet: 20g
  • Waarvan verzadigd: 8g
  • Waarvan onverzadigd: 12g
  • Transvet: 0g
  • Koolhydraten: 40g
  • Vezels: 5g
  • Eiwitten: 30g
  • Cholesterol: 90mg

Serveersuggesties

Deze heerlijke Italiaanse Kip en Aardappel Ovenschotel is best wel een stevige maaltijd op zich, maar met een paar simpele toevoegingen maak je het helemaal compleet!

Frisse Salade

Een lichte salade is echt perfect om de rijkdom van de ovenschotel te doorbreken. Denk aan een simpele groene salade met een lichte vinaigrette, of een frisse tomatensalade. Dat brengt lekker wat frisheid op tafel. Bekijk hier een recept voor een kleurrijke groentensalade.

Extra Groenten

Wil je nog wat extra groentes binnenkrijgen? Een portie gestoomde broccoli of wat geroosterde asperges erbij is ook heerlijk. Het voegt net wat extra kleur en smaak toe aan je maaltijd, zonder dat het té zwaar wordt.

Italian Chicken and Potato Casserole - detail 5

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Italian Chicken and Potato Casserole

Heerlijke Italiaanse Kip Ovenschotel met 500g kip


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 45 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Een hartige ovenschotel met kip, aardappelen, groenten en Italiaanse kruiden. Perfect voor een doordeweekse maaltijd.


Ingredients

Scale
  • 500g kipfilet, in blokjes
  • 750g aardappelen, geschild en in plakjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 1 courgette, in plakjes
  • 400g tomatenblokjes uit blik
  • 200ml kookroom
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie
  • Geraspte kaas (optioneel)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Kook de aardappelschijfjes ongeveer 5 minuten voor. Giet af.
  3. Bak de kipblokjes in wat olijfolie goudbruin in een braadpan. Haal uit de pan.
  4. Fruit de ui en knoflook in dezelfde pan.
  5. Voeg de paprika en courgette toe en bak kort mee.
  6. Doe de tomatenblokjes, kookroom, oregano en basilicum erbij. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Voeg de kip en de voorgekookte aardappelschijfjes toe aan de saus. Meng goed.
  8. Giet het mengsel in een ovenschaal.
  9. Bestrooi eventueel met geraspte kaas.
  10. Bak in de voorverwarmde oven voor 25-30 minuten, of tot de kip gaar is en de bovenkant goudbruin.

Notes

  • Voeg andere groenten toe naar keuze, zoals broccoli of champignons.
  • Gebruik verse kruiden voor extra smaak.
  • Serveer met een frisse salade.
  • Prep Time: 15 minuten
  • Cook Time: 30 minuten
  • Category: Hoofdgerecht
  • Method: Ovenschotel
  • Cuisine: Italiaans

Nutrition

  • Serving Size: 1 portie
  • Calories: 450 kcal
  • Sugar: 5g
  • Sodium: 500mg
  • Fat: 20g
  • Saturated Fat: 8g
  • Unsaturated Fat: 12g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 40g
  • Fiber: 5g
  • Protein: 30g
  • Cholesterol: 90mg

Keywords: Italiaanse kip aardappel ovenschotel, kip recept, aardappel recept, Italiaans eten, snelle maaltijd

Recipe rating