Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Italiaanse kerstkoekjes met glazuur en sprinkles – zacht, feestelijk en vol traditie. Perfect voor de feestdagen!

Recept: Italiaanse Kerstkoekjes met Glazuur en Sprinkels – Mijn Favoriete Familietraditie


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 30 koekjes 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Italiaanse kerstkoekjes met glazuur en sprinkles – een zacht en luchtig familierecept vol traditie en smaak. Perfect voor de feestdagen.


Ingredients

Scale
  • 120 g ongezouten boter (kamertemperatuur)
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 3 grote eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1/2 theelepel amandelextract (optioneel)
  • 1/2 theelepel citroenrasp of 1/4 theelepel anijsextract
  • 360 g bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • 250 g poedersuiker (voor glazuur)
  • 23 eetlepels melk of water
  • 1/2 theelepel vanille- of citroenaroma
  • Regenboogsprinkels

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Klop boter en suiker 2-3 minuten tot het licht en romig is.
  3. Voeg de eieren één voor één toe, goed mixen na elke toevoeging.
  4. Voeg vanille, amandel- en citroen- of anijsextract toe.
  5. Zeef de bloem met bakpoeder en zout en meng dit geleidelijk door het natte mengsel.
  6. Vorm kleine balletjes van het deeg en leg op de bakplaat met tussenruimte.
  7. Bak 8-10 minuten tot de onderkant licht goudbruin is.
  8. Laat 2-3 minuten afkoelen op de bakplaat en verplaats daarna naar een rooster.
  9. Maak het glazuur van poedersuiker en melk of water, eventueel met smaakextract.
  10. Dompel elk koekje in het glazuur en bestrooi direct met sprinkles. Laat uitharden.

Notes

  • Voor een frisse toets gebruik je citroenrasp in plaats van anijs.
  • Laat het glazuur goed uitharden voor het stapelen.
  • Vries de koekjes in zonder glazuur voor langere houdbaarheid.
  • Gebruik een koekjeslepel voor gelijke porties en gelijkmatig bakken.
  • Prep Time: 20 minuten
  • Cook Time: 10 minuten
  • Category: Koekjes
  • Method: Bakken
  • Cuisine: Italiaans

Nutrition

  • Serving Size: 1 koekje
  • Calories: 110
  • Sugar: 10g
  • Sodium: 25mg
  • Fat: 4g
  • Saturated Fat: 2.5g
  • Unsaturated Fat: 1.2g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 17g
  • Fiber: 0.3g
  • Protein: 1.5g
  • Cholesterol: 20mg

Keywords: Italiaanse kerstkoekjes, kerstkoekjes recept, glazuur koekjes, feestelijke koekjes, makkelijk zelfgemaakt recept