Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Italiaans Antipasto Plank

Italiaans Antipasto Plank: Jouw 1-2-3 Meesterwerk!


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 20 minuten
  • Yield: 4-6 personen 1x
  • Diet: Geen

Description

Een Italiaanse antipastoplank is een heerlijk voorgerecht met een verscheidenheid aan Italiaanse vleeswaren, kazen, groenten en dipsauzen.


Ingredients

Scale
  • 100 g Prosciutto
  • 100 g Salami (bijv. Milano of Felino)
  • 100 g Coppa
  • 150 g Mozzarella (bolletjes of in plakjes)
  • 100 g Parmezaanse kaas (stuk of schilfers)
  • 100 g Gorgonzola (of andere zachte blauwe kaas)
  • 1 kopje gemarineerde artisjokharten
  • 1 kopje gemarineerde olijven (diverse soorten)
  • 1/2 kopje zongedroogde tomaten
  • 1 rode paprika, geroosterd en in reepjes
  • 1/2 komkommer, in plakjes
  • 100 g cherrytomaten
  • 1/2 rode ui, in dunne ringen
  • Verse basilicumblaadjes
  • Verse rozemarijntakjes
  • Grissini (Italiaanse broodstengels)
  • Ciabatta of stokbrood, in plakjes
  • Olijfolie van goede kwaliteit
  • Balsamicoazijn of balsamico glazuur
  • Honing (optioneel, voor bij de kaas)
  • Noten (bijv. walnoten of amandelen, optioneel)

Instructions

  1. Verzamel alle ingrediënten en zorg dat ze op kamertemperatuur zijn. Dit verbetert de smaak van de kazen en vleeswaren.
  2. Begin met de grotere items zoals de kazen en vleeswaren. Leg ze op verschillende plekken op de plank om visuele interesse te creëren.
  3. Vouw de vleeswaren losjes op of drapeer ze elegant. Snijd de kazen in verschillende vormen (blokjes, plakjes, driehoeken) voor variatie.
  4. Voeg de gemarineerde items toe, zoals artisjokharten en olijven. Verdeel ze in kleine schaaltjes of direct op de plank.
  5. Plaats de verse groenten, zoals cherrytomaten, komkommer en geroosterde paprika, ertussen.
  6. Garneer met verse basilicumblaadjes en rozemarijntakjes voor kleur en aroma.
  7. Serveer met grissini, ciabatta of stokbrood.
  8. Zet kleine schaaltjes met olijfolie, balsamicoazijn of glazuur, en eventueel honing en noten op de plank of ernaast.

Notes

  • Gebruik een grote houten plank of serveerschaal.
  • Zorg voor kleine tangetjes of vorkjes om de items gemakkelijk te kunnen pakken.
  • Varieer met de soorten vleeswaren en kazen naar eigen smaak.
  • Voeg eventueel vijgen, druiven of andere seizoensvruchten toe voor een frisse toets.
  • Prep Time: 20 minuten
  • Cook Time: 0 minuten
  • Category: Voorgerecht
  • Method: Assembleren
  • Cuisine: Italiaans

Nutrition

  • Serving Size: 1/6 van de plank
  • Calories: 450
  • Sugar: 5g
  • Sodium: 700mg
  • Fat: 35g
  • Saturated Fat: 15g
  • Unsaturated Fat: 18g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 15g
  • Fiber: 3g
  • Protein: 25g
  • Cholesterol: 80mg

Keywords: Antipasto, Italiaans, Plank, Charcuterie, Kaasplank, Voorgerecht