Description
Een Italiaanse antipastoplank is een heerlijk voorgerecht met een verscheidenheid aan Italiaanse vleeswaren, kazen, groenten en dipsauzen.
Ingredients
Scale
- 100 g Prosciutto
- 100 g Salami (bijv. Milano of Felino)
- 100 g Coppa
- 150 g Mozzarella (bolletjes of in plakjes)
- 100 g Parmezaanse kaas (stuk of schilfers)
- 100 g Gorgonzola (of andere zachte blauwe kaas)
- 1 kopje gemarineerde artisjokharten
- 1 kopje gemarineerde olijven (diverse soorten)
- 1/2 kopje zongedroogde tomaten
- 1 rode paprika, geroosterd en in reepjes
- 1/2 komkommer, in plakjes
- 100 g cherrytomaten
- 1/2 rode ui, in dunne ringen
- Verse basilicumblaadjes
- Verse rozemarijntakjes
- Grissini (Italiaanse broodstengels)
- Ciabatta of stokbrood, in plakjes
- Olijfolie van goede kwaliteit
- Balsamicoazijn of balsamico glazuur
- Honing (optioneel, voor bij de kaas)
- Noten (bijv. walnoten of amandelen, optioneel)
Instructions
- Verzamel alle ingrediënten en zorg dat ze op kamertemperatuur zijn. Dit verbetert de smaak van de kazen en vleeswaren.
- Begin met de grotere items zoals de kazen en vleeswaren. Leg ze op verschillende plekken op de plank om visuele interesse te creëren.
- Vouw de vleeswaren losjes op of drapeer ze elegant. Snijd de kazen in verschillende vormen (blokjes, plakjes, driehoeken) voor variatie.
- Voeg de gemarineerde items toe, zoals artisjokharten en olijven. Verdeel ze in kleine schaaltjes of direct op de plank.
- Plaats de verse groenten, zoals cherrytomaten, komkommer en geroosterde paprika, ertussen.
- Garneer met verse basilicumblaadjes en rozemarijntakjes voor kleur en aroma.
- Serveer met grissini, ciabatta of stokbrood.
- Zet kleine schaaltjes met olijfolie, balsamicoazijn of glazuur, en eventueel honing en noten op de plank of ernaast.
Notes
- Gebruik een grote houten plank of serveerschaal.
- Zorg voor kleine tangetjes of vorkjes om de items gemakkelijk te kunnen pakken.
- Varieer met de soorten vleeswaren en kazen naar eigen smaak.
- Voeg eventueel vijgen, druiven of andere seizoensvruchten toe voor een frisse toets.
- Prep Time: 20 minuten
- Cook Time: 0 minuten
- Category: Voorgerecht
- Method: Assembleren
- Cuisine: Italiaans
Nutrition
- Serving Size: 1/6 van de plank
- Calories: 450
- Sugar: 5g
- Sodium: 700mg
- Fat: 35g
- Saturated Fat: 15g
- Unsaturated Fat: 18g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 15g
- Fiber: 3g
- Protein: 25g
- Cholesterol: 80mg
Keywords: Antipasto, Italiaans, Plank, Charcuterie, Kaasplank, Voorgerecht