Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Homemade Tomato Sauce

Onweerstaanbare Homemade Tomatensaus: 1 KG Genot!


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 65 minuten
  • Yield: Ongeveer 4-6 porties 1x
  • Diet: Vegan

Description

Een eenvoudige en smaakvolle huisgemaakte tomatensaus, perfect voor pasta, pizza of als basis voor andere gerechten.


Ingredients

Scale
  • 1 kg rijpe tomaten (bijv. Roma of pruimtomaten)
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel gedroogde basilicum
  • Zout naar smaak
  • Zwarte peper naar smaak
  • Een snufje suiker (optioneel, om de zuurgraad te balanceren)

Instructions

  1. Was de tomaten en kerf een kleine ‘X’ in de onderkant van elke tomaat.
  2. Breng een grote pan met water aan de kook. Dompel de tomaten 30-60 seconden onder in het kokende water, of totdat de schil begint te krullen.
  3. Haal de tomaten uit het water en dompel ze direct onder in een kom met ijswater om het kookproces te stoppen.
  4. Pel de tomaten, verwijder de kern en hak ze grof.
  5. Verhit de olijfolie in een grote pan of braadpan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte ui toe en bak deze tot hij zacht en doorschijnend is, ongeveer 5-7 minuten.
  6. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut, tot het geurig is.
  7. Voeg de gehakte tomaten, oregano, basilicum, zout, peper en een snufje suiker (indien gebruikt) toe aan de pan.
  8. Breng de saus aan de kook, verlaag dan het vuur tot laag en laat sudderen zonder deksel gedurende 30-45 minuten, of totdat de saus is ingedikt en de smaken goed zijn gemengd. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
  9. Voor een gladdere saus kunt u een staafmixer gebruiken om de saus te pureren tot de gewenste consistentie. U kunt de saus ook door een zeef halen voor een extra fijne textuur.
  10. Proef en pas de kruiden indien nodig aan.
  11. Serveer de huisgemaakte tomatensaus warm met uw favoriete pasta of gebruik het als basis voor andere gerechten.

Notes

  • De saus kan tot 5 dagen in de koelkast worden bewaard in een luchtdichte container.
  • De saus kan ook worden ingevroren voor langere bewaring. Verdeel het in porties en vries het in luchtdichte zakken of containers in voor maximaal 3 maanden.
  • Voor een pittigere saus kunt u een snufje rode pepervlokken toevoegen tijdens het sudderen.
  • Prep Time: 20 minuten
  • Cook Time: 45 minuten
  • Category: Saus
  • Method: Sudderen
  • Cuisine: Italiaans

Nutrition

  • Serving Size: 1/2 kop
  • Calories: 70
  • Sugar: 7g
  • Sodium: 200mg
  • Fat: 4g
  • Saturated Fat: 0.5g
  • Unsaturated Fat: 3.5g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 9g
  • Fiber: 2g
  • Protein: 2g
  • Cholesterol: 0mg

Keywords: tomaten, saus, huisgemaakt, pasta, Italiaans, vegetarisch, vegan