Description
Een eenvoudige en smaakvolle huisgemaakte tomatensaus, perfect voor pasta, pizza of als basis voor andere gerechten.
Ingredients
Scale
- 1 kg rijpe tomaten (bijv. Roma of pruimtomaten)
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 grote ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1/2 theelepel gedroogde basilicum
- Zout naar smaak
- Zwarte peper naar smaak
- Een snufje suiker (optioneel, om de zuurgraad te balanceren)
Instructions
- Was de tomaten en kerf een kleine ‘X’ in de onderkant van elke tomaat.
- Breng een grote pan met water aan de kook. Dompel de tomaten 30-60 seconden onder in het kokende water, of totdat de schil begint te krullen.
- Haal de tomaten uit het water en dompel ze direct onder in een kom met ijswater om het kookproces te stoppen.
- Pel de tomaten, verwijder de kern en hak ze grof.
- Verhit de olijfolie in een grote pan of braadpan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte ui toe en bak deze tot hij zacht en doorschijnend is, ongeveer 5-7 minuten.
- Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut, tot het geurig is.
- Voeg de gehakte tomaten, oregano, basilicum, zout, peper en een snufje suiker (indien gebruikt) toe aan de pan.
- Breng de saus aan de kook, verlaag dan het vuur tot laag en laat sudderen zonder deksel gedurende 30-45 minuten, of totdat de saus is ingedikt en de smaken goed zijn gemengd. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
- Voor een gladdere saus kunt u een staafmixer gebruiken om de saus te pureren tot de gewenste consistentie. U kunt de saus ook door een zeef halen voor een extra fijne textuur.
- Proef en pas de kruiden indien nodig aan.
- Serveer de huisgemaakte tomatensaus warm met uw favoriete pasta of gebruik het als basis voor andere gerechten.
Notes
- De saus kan tot 5 dagen in de koelkast worden bewaard in een luchtdichte container.
- De saus kan ook worden ingevroren voor langere bewaring. Verdeel het in porties en vries het in luchtdichte zakken of containers in voor maximaal 3 maanden.
- Voor een pittigere saus kunt u een snufje rode pepervlokken toevoegen tijdens het sudderen.
- Prep Time: 20 minuten
- Cook Time: 45 minuten
- Category: Saus
- Method: Sudderen
- Cuisine: Italiaans
Nutrition
- Serving Size: 1/2 kop
- Calories: 70
- Sugar: 7g
- Sodium: 200mg
- Fat: 4g
- Saturated Fat: 0.5g
- Unsaturated Fat: 3.5g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 9g
- Fiber: 2g
- Protein: 2g
- Cholesterol: 0mg
Keywords: tomaten, saus, huisgemaakt, pasta, Italiaans, vegetarisch, vegan