Description
Een heerlijk Grieks en Cypriotisch dessert gemaakt met bladerdeeg en een romige vanillecustard.
Ingredients
Scale
- 500g bladerdeeg
- 500ml melk
- 100g suiker
- 50g maizena
- 2 eidooiers
- 1 theelepel vanille-extract
- Boter om in te vetten
- Poedersuiker en kaneel voor garnering
Instructions
- Verwarm de melk in een pan tot net onder het kookpunt.
- Meng in een kom de suiker en maizena. Voeg de eidooiers toe en klop tot een glad mengsel.
- Giet langzaam de warme melk bij het eimengsel terwijl je constant klopt.
- Doe het mengsel terug in de pan en verwarm op middelhoog vuur, al roerend, tot de custard indikt.
- Haal van het vuur en roer het vanille-extract erdoor. Laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een ovenschaal in.
- Bedek de bodem van de ovenschaal met de helft van het bladerdeeg.
- Giet de afgekoelde custard over het bladerdeeg.
- Dek af met de rest van het bladerdeeg.
- Bak in de voorverwarmde oven gedurende 30-40 minuten, of tot het bladerdeeg goudbruin en krokant is.
- Laat afkoelen voordat je het serveert, bestrooid met poedersuiker en kaneel.
Notes
- Je kunt ook de bovenkant van het bladerdeeg insmeren met wat gesmolten boter voor extra krokantheid.
- Laat de custard volledig afkoelen voordat je het op het bladerdeeg doet, anders wordt het bladerdeeg zompig.
- Prep Time: 20 minuten
- Cook Time: 40 minuten
- Category: Dessert
- Method: Bakken
- Cuisine: Grieks/Cypriotisch
Nutrition
- Serving Size: 1 portie
- Calories: 350 kcal
- Sugar: 25g
- Sodium: 100mg
- Fat: 18g
- Saturated Fat: 10g
- Unsaturated Fat: 8g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 40g
- Fiber: 2g
- Protein: 8g
- Cholesterol: 70mg
Keywords: Bougatsa, Grieks, Cypriotisch, Custard, Bladerdeeg, Dessert, Zoet