Description
Hartige Cowboy Bonen is een stevig en smaakvol gerecht, perfect als bijgerecht of hoofdgerecht.
Ingredients
Scale
- 500g gedroogde bruine bonen, geweekt en uitgelekt
- 250g gerookt spek, in blokjes
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 400g gehakte tomaten uit blik
- 200ml runderbouillon
- 2 eetlepels bruine suiker
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel Worcestershiresaus
- Zout en peper naar smaak
Instructions
- Verhit een grote pan of braadpan op middelhoog vuur. Bak het spek tot het knapperig is. Verwijder het spek met een schuimspaan en zet apart.
- Laat ongeveer 2 eetlepels spekvet in de pan. Voeg de gesnipperde ui toe en bak tot deze zacht en glazig is, ongeveer 5-7 minuten.
- Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak nog 1 minuut mee tot het geurig is.
- Voeg de uitgelekte bruine bonen, gehakte tomaten, runderbouillon, bruine suiker, mosterd en Worcestershiresaus toe aan de pan.
- Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager, dek de pan af en laat sudderen gedurende 1,5 tot 2 uur, of tot de bonen gaar en zacht zijn. Roer af en toe.
- Voeg het gebakken spek weer toe aan de pan.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer warm.
Notes
- Voor een vegetarische versie, laat het spek weg en gebruik groentebouillon.
- Voeg een snufje chilipoeder toe voor wat extra pit.
- Je kunt ook andere soorten bonen toevoegen, zoals kidneybonen.
- Prep Time: 15 minuten (exclusief weken)
- Cook Time: 2 uur
- Category: Bijgerecht
- Method: Sudderen
- Cuisine: Amerikaans
Nutrition
- Serving Size: ongeveer 1 kopje
- Calories: 350 kcal
- Sugar: 12g
- Sodium: 600mg
- Fat: 15g
- Saturated Fat: 5g
- Unsaturated Fat: 10g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 40g
- Fiber: 10g
- Protein: 15g
- Cholesterol: 20mg
Keywords: bonen, spek, stoofpot, Amerikaans, hartig, bijgerecht, stevig