Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Grote Noorder- en Pintobonen met Gerookte Nekbotten en Worst – Instant Pot

Geweldige Grote Noorder- en Pintobonen: 1 pot


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 1 uur 20 minuten
  • Yield: 8 porties 1x
  • Diet: Geen

Description

Een smaakvolle en stevige maaltijd met grote noorder- en pintobonen, gerookte nekbotten en worst, bereid in de Instant Pot.


Ingredients

Scale
  • 450 g gedroogde grote noorderbonen
  • 450 g gedroogde pintobonen
  • 2 el olijfolie
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 3 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 2 wortels, geschild en in plakjes
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 900 g gerookte varkensnekbotten
  • 450 g gerookte worst, in plakjes
  • 2 liter kippenbouillon
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • Zout en zwarte peper naar smaak

Instructions

  1. Spoel de gedroogde bonen af en week ze indien gewenst (zie notities).
  2. Zet de Instant Pot op de ‘Sauté’ stand en verhit de olijfolie.
  3. Voeg de ui, bleekselderij en wortels toe en bak tot ze zacht zijn, ongeveer 5-7 minuten.
  4. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut.
  5. Voeg de geweekte bonen, gerookte nekbotten, worst, kippenbouillon, tijm, rozemarijn en gerookt paprikapoeder toe aan de Instant Pot.
  6. Sluit het deksel en zorg ervoor dat de ontluchtingsklep op ‘Sealing’ staat.
  7. Selecteer de ‘Pressure Cook’ of ‘Manual’ functie en stel de tijd in op 45 minuten op hoge druk.
  8. Laat de druk na het koken op natuurlijke wijze ontsnappen gedurende 15-20 minuten. Ontlucht daarna de resterende druk voorzichtig.
  9. Verwijder de nekbotten en pluk het vlees eraf. Gooi de botten weg en voeg het vlees terug bij de bonen.
  10. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.
  11. Serveer warm.

Notes

  • Voor een snellere kooktijd kun je de bonen snel weken in de Instant Pot. Voeg de bonen en 6 kopjes water toe aan de pot. Sluit het deksel en stel de druk in op 5 minuten. Laat de druk natuurlijk ontsnappen. Giet het water af en ga verder met stap 2 van de instructies.
  • De kooktijd kan variëren afhankelijk van de versheid van de bonen.
  • Prep Time: 20 minuten
  • Cook Time: 45 minuten
  • Category: Hoofdgerecht
  • Method: Instant Pot
  • Cuisine: Amerikaans

Nutrition

  • Serving Size: 1 portie
  • Calories: 550
  • Sugar: 5g
  • Sodium: 900mg
  • Fat: 30g
  • Saturated Fat: 10g
  • Unsaturated Fat: 15g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 45g
  • Fiber: 15g
  • Protein: 30g
  • Cholesterol: 75mg

Keywords: Grote Noorderbonen, Pintobonen, Gerookte Nekbotten, Worst, Instant Pot, Bonenstoofpot