Description
Grootmoeders Groentestoofpot is een hartverwarmend, makkelijk zelfgemaakt recept boordevol groenten, smaak en nostalgie.
Ingredients
Scale
- 3 middelgrote aardappelen, in blokjes
- 3 wortels, in plakjes
- 2 stengels bleekselderij, in stukjes
- 1 grote ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 150 g doperwten (diepvries of vers)
- 400 g tomatenblokjes (uit blik of vers)
- 1 liter groentebouillon
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl tijm
- 1 tl rozemarijn
- 1 el olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Optioneel: 200 g kikkererwten of linzen
Instructions
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook 5-7 minuten tot ze glazig zijn.
- Voeg de bleekselderij en wortels toe en bak 5 minuten mee. Voeg dan de aardappelen toe en roer goed door.
- Voeg de tomatenblokjes en groentebouillon toe. Breng aan de kook.
- Voeg laurierblad, tijm en rozemarijn toe. Zet het vuur laag en laat 40 minuten zachtjes sudderen tot de groenten gaar zijn.
- Voeg de doperwten en eventueel kikkererwten of linzen toe. Laat nog 10 minuten meekoken.
- Breng op smaak met zout en peper. Laat indien mogelijk 1 uur rusten voor serveren.
Notes
- Laat de stoof een nacht rusten voor een nog diepere smaak.
- Voeg een kneepje citroensap toe voor frisheid.
- Gebruik restgroenten naar keuze om te variëren met de seizoenen.
- Goed in te vriezen tot 3 maanden.
- Prep Time: 15 minuten
- Cook Time: 50 minuten
- Category: Hoofdgerecht
- Method: Stoven
- Cuisine: Nederlands
Nutrition
- Serving Size: 1 kom (ongeveer 350 ml)
- Calories: 240
- Sugar: 7g
- Sodium: 620mg
- Fat: 5g
- Saturated Fat: 0.8g
- Unsaturated Fat: 4g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 38g
- Fiber: 8g
- Protein: 7g
- Cholesterol: 0mg
Keywords: Grootmoeders Groentestoofpot, makkelijk zelfgemaakt recept, gezonde dinerideeën, vegetarisch stoofpotje, klassieke groenteschotel