Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Gestoofde rundvlees korte ribben in rode wijnsaus – een rijk en hartig klassiek gerecht dat perfect past bij koude dagen en diners

Recept: Gestoofde Rundvlees Korte Ribben in Rode Wijnsaus


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 3 uur 20 minuten
  • Yield: 4 porties 1x
  • Diet: Halal

Description

Gestoofde rundvlees korte ribben in rode wijnsaus zijn een rijk, hartig gerecht dat langzaam wordt gegaard tot boterzachte perfectie, ideaal voor feestdagen of een luxe familiemaaltijd.


Ingredients

Scale
  • 1,5 kg rundvlees korte ribben (met been)
  • 2 eetlepels bloem
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, in halve ringen
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 middelgrote wortels, in dikke stukken
  • 2 stengels bleekselderij (optioneel), grof gesneden
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 500 ml volle rode wijn (Merlot of Cabernet Sauvignon)
  • 500 ml runderbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 takjes verse tijm
  • Verse peterselie, fijngehakt (voor garnering)

Instructions

  1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen, dep droog en bestrooi met zout, peper en bloem.
  2. Verhit de olie in een ovenbestendige braadpan en bak het vlees rondom goudbruin. Haal uit de pan.
  3. Fruit in dezelfde pan ui, knoflook, wortel en bleekselderij 5-7 minuten tot ze zacht zijn.
  4. Voeg tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee.
  5. Blus af met rode wijn en schraap de aanbaksels los. Laat 8-10 minuten inkoken.
  6. Voeg het vlees terug toe, samen met bouillon, laurier en tijm. Zorg dat het vlees net onder staat.
  7. Dek af en plaats 2,5 à 3 uur in een voorverwarmde oven op 160°C tot het vlees boterzacht is.
  8. Garneer voor het serveren met verse peterselie.

Notes

  • Gebruik een stevige, droge rode wijn zoals Merlot of Cabernet Sauvignon.
  • Het gerecht smaakt de volgende dag nog beter – ideaal om vooraf te maken.
  • Serveer met aardappelpuree, polenta of geroosterde groenten voor een complete maaltijd.
  • Kan ook bereid worden in een slowcooker (7-8 uur op low).
  • Voor een alcoholvrije versie: vervang wijn door extra bouillon en balsamicoazijn.
  • Prep Time: 20 minuten
  • Cook Time: 3 uur
  • Category: Hoofdgerecht
  • Method: Stoven
  • Cuisine: Frans/Westers

Nutrition

  • Serving Size: 1 portie (ca. 375 g)
  • Calories: 550
  • Sugar: 5g
  • Sodium: 480mg
  • Fat: 38g
  • Saturated Fat: 15g
  • Unsaturated Fat: 20g
  • Trans Fat: 1g
  • Carbohydrates: 10g
  • Fiber: 2g
  • Protein: 40g
  • Cholesterol: 140mg

Keywords: gestoofde rundvlees korte ribben, stoofvlees recept, rode wijnsaus, wintergerecht, feestdiner, langzaam garen, klassiek vleesgerecht