Description
Gestoofde rundvlees korte ribben in rode wijnsaus zijn een rijk, hartig gerecht dat langzaam wordt gegaard tot boterzachte perfectie, ideaal voor feestdagen of een luxe familiemaaltijd.
Ingredients
Scale
- 1,5 kg rundvlees korte ribben (met been)
- 2 eetlepels bloem
- Zout en versgemalen zwarte peper
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 grote ui, in halve ringen
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 middelgrote wortels, in dikke stukken
- 2 stengels bleekselderij (optioneel), grof gesneden
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 500 ml volle rode wijn (Merlot of Cabernet Sauvignon)
- 500 ml runderbouillon
- 2 laurierblaadjes
- 4 takjes verse tijm
- Verse peterselie, fijngehakt (voor garnering)
Instructions
- Laat het vlees op kamertemperatuur komen, dep droog en bestrooi met zout, peper en bloem.
- Verhit de olie in een ovenbestendige braadpan en bak het vlees rondom goudbruin. Haal uit de pan.
- Fruit in dezelfde pan ui, knoflook, wortel en bleekselderij 5-7 minuten tot ze zacht zijn.
- Voeg tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee.
- Blus af met rode wijn en schraap de aanbaksels los. Laat 8-10 minuten inkoken.
- Voeg het vlees terug toe, samen met bouillon, laurier en tijm. Zorg dat het vlees net onder staat.
- Dek af en plaats 2,5 à 3 uur in een voorverwarmde oven op 160°C tot het vlees boterzacht is.
- Garneer voor het serveren met verse peterselie.
Notes
- Gebruik een stevige, droge rode wijn zoals Merlot of Cabernet Sauvignon.
- Het gerecht smaakt de volgende dag nog beter – ideaal om vooraf te maken.
- Serveer met aardappelpuree, polenta of geroosterde groenten voor een complete maaltijd.
- Kan ook bereid worden in een slowcooker (7-8 uur op low).
- Voor een alcoholvrije versie: vervang wijn door extra bouillon en balsamicoazijn.
- Prep Time: 20 minuten
- Cook Time: 3 uur
- Category: Hoofdgerecht
- Method: Stoven
- Cuisine: Frans/Westers
Nutrition
- Serving Size: 1 portie (ca. 375 g)
- Calories: 550
- Sugar: 5g
- Sodium: 480mg
- Fat: 38g
- Saturated Fat: 15g
- Unsaturated Fat: 20g
- Trans Fat: 1g
- Carbohydrates: 10g
- Fiber: 2g
- Protein: 40g
- Cholesterol: 140mg
Keywords: gestoofde rundvlees korte ribben, stoofvlees recept, rode wijnsaus, wintergerecht, feestdiner, langzaam garen, klassiek vleesgerecht