Description
Een basisrecept voor de klassieke Franse visstoofpot, Bouillabaisse.
Ingredients
Scale
- 1 kg gemengde stevige visfilets (kabeljauw, zeebaars, etc.)
- 500 g mosselen, schoongemaakt
- 200 g garnalen, gepeld
- 2 grote uien, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 stengels bleekselderij, in stukjes
- 2 wortels, in plakjes
- 1 blik (400 g) tomatenblokjes
- 1 liter visbouillon
- 1/2 kopje droge witte wijn
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel saffraandraadjes
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 laurierblad
- Zout en peper naar smaak
- Stokbrood voor serveren
Instructions
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Fruit de uien, knoflook, bleekselderij en wortels tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten.
- Voeg de witte wijn toe en laat deze 2 minuten inkoken.
- Voeg de visbouillon, tomatenblokjes, saffraan, tijm en het laurierblad toe. Breng aan de kook.
- Zet het vuur laag, dek de pan af en laat 15 minuten sudderen.
- Voeg de stevige visfilets toe. Laat 5 minuten sudderen.
- Voeg de mosselen toe en kook tot ze open zijn, ongeveer 3-5 minuten. Verwijder de mosselen die niet open gaan.
- Voeg de garnalen toe en kook nog 2 minuten, tot ze roze zijn.
- Verwijder het laurierblad. Breng de stoofpot op smaak met zout en peper.
- Serveer direct met stokbrood.
Notes
- U kunt een klein beetje venkel toevoegen voor een anijsachtige smaak.
- Voor een rijkere smaak kunt u een scheutje cognac toevoegen samen met de wijn.
- Prep Time: 20 min
- Cook Time: 35 min
- Category: Hoofdgerecht
- Method: Stoven
- Cuisine: Frans
Nutrition
- Serving Size: 1 portie
- Calories: 350
- Sugar: 8
- Sodium: 450
- Fat: 12
- Saturated Fat: 2
- Unsaturated Fat: 8
- Trans Fat: 0
- Carbohydrates: 15
- Fiber: 4
- Protein: 45
- Cholesterol: 180
Keywords: Bouillabaisse, visstoofpot, Franse keuken, visgerecht, zeevruchten