Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Een gesneden Duitse Kerststol, rijkelijk bestrooid met poedersuiker en gevuld met gedroogd fruit.

Duitse Kerststol


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 75 min
  • Yield: 1 stol 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Een traditionele Duitse kerststol, een rijke en fruitige cake, perfect voor de feestdagen.


Ingredients

Scale
  • 250g bloem
  • 100g boter, zacht
  • 50g suiker
  • 1 ei
  • 1 zakje gist (7g)
  • 100ml melk, lauwwarm
  • 100g rozijnen
  • 50g gekonfijte sinaasappelschil, fijngehakt
  • 50g gekonfijte citroenschil, fijngehakt
  • 50g amandelen, gehakte
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje nootmuskaat
  • poedersuiker, om te bestuiven

Instructions

  1. Meng de rozijnen, sinaasappelschil, citroenschil en amandelen in een kom. Voeg een eetlepel rum of water toe en laat 15 minuten weken.
  2. Meng in een aparte kom de bloem, suiker, gist, kaneel en nootmuskaat.
  3. Voeg de zachte boter, het ei en de lauwwarme melk toe aan het bloemmengsel. Kneed tot een soepel deeg.
  4. Voeg het geweekte fruit en de noten toe aan het deeg en kneed goed door.
  5. Dek de kom af en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is (ongeveer 1 uur).
  6. Verwarm de oven voor op 180°C.
  7. Vorm het deeg tot een ovale vorm.
  8. Bak de stol in de voorverwarmde oven gedurende 40-50 minuten, of tot deze goudbruin is.
  9. Laat de stol afkoelen op een rooster.
  10. Bestuif de afgekoelde stol rijkelijk met poedersuiker.

Notes

  • Voor een extra smaak, voeg een beetje citroen- of sinaasappelrasp toe aan het deeg.
  • Bewaar de stol in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur.
  • Prep Time: 30 min
  • Cook Time: 45 min
  • Category: Dessert
  • Method: Baking
  • Cuisine: German

Nutrition

  • Serving Size: 1 plak
  • Calories: 350
  • Sugar: 25g
  • Sodium: 100mg
  • Fat: 15g
  • Saturated Fat: 8g
  • Unsaturated Fat: 7g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 45g
  • Fiber: 3g
  • Protein: 6g
  • Cholesterol: 50mg

Keywords: Duitse kerststol, kerstcake, fruitcake, traditioneel recept, feestdagen