Description
Een traditionele Duitse kerststol, een rijke en fruitige cake, perfect voor de feestdagen.
Ingredients
Scale
- 250g bloem
- 100g boter, zacht
- 50g suiker
- 1 ei
- 1 zakje gist (7g)
- 100ml melk, lauwwarm
- 100g rozijnen
- 50g gekonfijte sinaasappelschil, fijngehakt
- 50g gekonfijte citroenschil, fijngehakt
- 50g amandelen, gehakte
- 1 theelepel kaneel
- snufje nootmuskaat
- poedersuiker, om te bestuiven
Instructions
- Meng de rozijnen, sinaasappelschil, citroenschil en amandelen in een kom. Voeg een eetlepel rum of water toe en laat 15 minuten weken.
- Meng in een aparte kom de bloem, suiker, gist, kaneel en nootmuskaat.
- Voeg de zachte boter, het ei en de lauwwarme melk toe aan het bloemmengsel. Kneed tot een soepel deeg.
- Voeg het geweekte fruit en de noten toe aan het deeg en kneed goed door.
- Dek de kom af en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is (ongeveer 1 uur).
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vorm het deeg tot een ovale vorm.
- Bak de stol in de voorverwarmde oven gedurende 40-50 minuten, of tot deze goudbruin is.
- Laat de stol afkoelen op een rooster.
- Bestuif de afgekoelde stol rijkelijk met poedersuiker.
Notes
- Voor een extra smaak, voeg een beetje citroen- of sinaasappelrasp toe aan het deeg.
- Bewaar de stol in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur.
- Prep Time: 30 min
- Cook Time: 45 min
- Category: Dessert
- Method: Baking
- Cuisine: German
Nutrition
- Serving Size: 1 plak
- Calories: 350
- Sugar: 25g
- Sodium: 100mg
- Fat: 15g
- Saturated Fat: 8g
- Unsaturated Fat: 7g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 45g
- Fiber: 3g
- Protein: 6g
- Cholesterol: 50mg
Keywords: Duitse kerststol, kerstcake, fruitcake, traditioneel recept, feestdagen