Description
Een rijke en vochtige kerstcake doordrenkt met brandewijn, een traditioneel Brits recept voor de feestdagen.
Ingredients
Scale
- 225g ongezouten boter, zacht
- 225g donkere basterdsuiker
- 4 grote eieren, geklopt
- 225g zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel gemengde specerijen
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel nootmuskaat
- 1 eetlepel melasse
- 450g gemengd gedroogd fruit (rozijnen, krenten, sultana’s)
- 75g gehakte kandijvruchten
- 50g gehakte amandelen
- 2 eetlepels brandewijn
- Extra brandewijn om te voeden
Instructions
- Vet een ronde bakvorm van 20 cm in en bekleed deze met bakpapier.
- Klop de boter en suiker romig in een grote kom.
- Voeg geleidelijk de geklopte eieren toe, waarbij je tussendoor goed klopt.
- Zeef het meel en de specerijen boven de kom en spatel het voorzichtig door het beslag.
- Roer de melasse, het gedroogde fruit, de kandijvruchten en amandelen erdoor.
- Schenk het beslag in de voorbereide bakvorm.
- Bak in een voorverwarmde oven op 150°C gedurende 2 tot 2,5 uur, of tot een satéprikker er schoon uitkomt.
- Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen voordat je hem op een rooster volledig laat afkoelen.
- Prik met een satéprikker gaatjes in de afgekoelde cake.
- Borstel royaal met brandewijn.
- Wikkel de cake strak in bakpapier en vervolgens in aluminiumfolie.
- Voed wekelijks met brandewijn tot Kerstmis.
Notes
- Zorg ervoor dat het gedroogde fruit gelijkmatig is verdeeld.
- Controleer de cake halverwege het bakken en dek indien nodig af met aluminiumfolie om te voorkomen dat hij te donker wordt.
- Bewaar de cake op een koele, donkere plaats.
- Prep Time: 30 minuten
- Cook Time: 2 uur 30 minuten
- Category: Desserts
- Method: Bakken
- Cuisine: Brits
Nutrition
- Serving Size: 1 plakje
- Calories: 350
- Sugar: 30g
- Sodium: 50mg
- Fat: 15g
- Saturated Fat: 8g
- Unsaturated Fat: 7g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 45g
- Fiber: 3g
- Protein: 5g
- Cholesterol: 60mg
Keywords: kerstcake, fruitcake, brandewijn, Brits, kerst, feestdagen, traditioneel