Description
Birria met rijke chilisaus is een hartig en smaakvol Mexicaans stoofgerecht, traditioneel gemaakt met geiten- of rundvlees. Het vlees wordt langzaam gegaard in een aromatische bouillon met gedroogde chilipepers, kruiden en specerijen totdat het van het bot valt. De saus is robuust en diep van smaak, perfect voor taco’s, quesadilla’s of gewoon om zo te eten.
Ingredients
Scale
- 1.5 kg rundvlees (schenkel of klapstuk), in grote stukken
- 3 ancho chilipepers, ontpit en zonder stelen
- 3 guajillo chilipepers, ontpit en zonder stelen
- 2 chipotle chilipepers in adobo, met saus
- 1 grote ui, grof gesneden
- 6 teentjes knoflook, gepeld
- 1 blik (400g) gepelde tomaten
- 2 eetlepels appelazijn
- 1 eetlepel komijnzaad
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 0.5 theelepel kruidnagelpoeder
- 0.5 theelepel kaneelpoeder
- 2 laurierblaadjes
- 1.5 liter runderbouillon
- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- Olijfolie
Instructions
- Rooster de ancho en guajillo chilipepers in een droge koekenpan op middelhoog vuur gedurende 2-3 minuten, of totdat ze geurig zijn. Laat ze niet verbranden.
- Week de geroosterde chilipepers in heet water gedurende 20-30 minuten, of totdat ze zacht zijn.
- Snijd het rundvlees in grote stukken en bestrooi royaal met zout en peper.
- Verhit een scheutje olijfolie in een grote braadpan of Dutch oven op middelhoog-hoog vuur. Braad het vlees aan alle kanten bruin. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
- Voeg de ui en knoflook toe aan de pan en bak gedurende 5 minuten, of totdat ze zacht zijn.
- Doe de geweekte chilipepers, chipotle chilipepers met adobosauzen, gepelde tomaten, appelazijn, komijnzaad, oregano, kruidnagelpoeder, kaneelpoeder en een kopje runderbouillon in een blender. Mix tot een gladde saus.
- Giet de saus in de braadpan. Roer de resterende runderbouillon en laurierblaadjes erdoor.
- Voeg het aangebraden vlees terug toe aan de pan. Zorg ervoor dat het vlees grotendeels ondergedompeld is.
- Breng aan de kook, verlaag dan het vuur tot laag, dek af en laat 3-4 uur sudderen, of totdat het vlees botermals is en gemakkelijk uit elkaar valt.
- Haal het vlees uit de pan en trek het met twee vorken uit elkaar. Verwijder de laurierblaadjes uit de saus.
- Serveer de birria met de rijke chilisaus. Traditioneel geserveerd met warme tortilla’s, gehakte ui, koriander en limoenpartjes.
Notes
- Voor een pittigere variant, voeg extra chipotlepepers of een snufje cayennepeper toe aan de saus.
- De birria is nog lekkerder de volgende dag, omdat de smaken dan goed zijn ingetrokken.
- Restjes kunnen worden ingevroren voor later gebruik.
- Prep Time: 30 minuten
- Cook Time: 4 uur
- Category: Hoofdgerecht
- Method: Sudderen
- Cuisine: Mexicaans
Nutrition
- Serving Size: 1 portie
- Calories: 450
- Sugar: 8g
- Sodium: 750mg
- Fat: 25g
- Saturated Fat: 10g
- Unsaturated Fat: 15g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 15g
- Fiber: 4g
- Protein: 40g
- Cholesterol: 120mg
Keywords: birria, Mexicaans stoofgerecht, chili saus, rundvlees, langzaam garen