Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Belgian-Style Slow-Cooked Beef Stew

Belgische Stoofpot: De Ultieme 2,5 Uur Genot


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 3 uur 20 minuten
  • Yield: 4 porties 1x
  • Diet: Geen

Description

Een hartige Belgische runderstoofpot, langzaam gegaard tot perfectie met donker bier, groenten en kruiden.


Ingredients

Scale
  • 1 kg rundvlees (stoofvlees), in blokjes van 2-3 cm
  • 2 grote uien, grof gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 500 ml donker Belgisch bier (bijv. Westmalle Dubbel of Chimay Rood)
  • 250 ml runderbouillon
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels boter of olie
  • 1 laurierblad
  • 2 takjes tijm
  • 1 sneetje brood, besmeerd met mosterd (optioneel)
  • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Instructions

  1. Dep het rundvlees droog met keukenpapier. Bestrooi het vlees met zout, peper en bloem.
  2. Verhit de boter of olie in een grote braadpan of Dutch oven op middelhoog vuur. Bak het rundvlees in porties aan alle kanten bruin. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
  3. Voeg de gesneden uien toe aan dezelfde pan en bak ze glazig, ongeveer 5 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut.
  4. Giet het bier en de runderbouillon in de pan en breng aan de kook, schraap de aanbaksels van de bodem los.
  5. Doe het aangebraden vlees terug in de pan. Voeg het laurierblad en de tijm toe. Als u brood gebruikt, plaats het sneetje brood met de mosterd naar beneden op het vlees.
  6. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag, dek de pan af en laat de stoofpot minimaal 2,5 tot 3 uur sudderen, of totdat het vlees botermals is. Roer af en toe.
  7. Verwijder het laurierblad en de takjes tijm voor het serveren. Proef en breng indien nodig verder op smaak met zout en peper.

Notes

  • Serveer met frietjes, aardappelpuree of gekookte aardappelen en een frisse salade.
  • De stoofpot smaakt de volgende dag vaak nog beter.
  • Prep Time: 20 minuten
  • Cook Time: 3 uur
  • Category: Hoofdgerecht
  • Method: Stoven
  • Cuisine: Belgisch

Nutrition

  • Serving Size: 1 portie
  • Calories: 550
  • Sugar: 5g
  • Sodium: 700mg
  • Fat: 30g
  • Saturated Fat: 12g
  • Unsaturated Fat: 18g
  • Trans Fat: 0.5g
  • Carbohydrates: 25g
  • Fiber: 4g
  • Protein: 45g
  • Cholesterol: 120mg

Keywords: Belgische stoofpot, rundvlees, bierstoofpot, Vlaamse karbonaden, stoofvlees