Description
Ananas ondersteboven taart met gekarameliseerde ananas, kersen en een zachte vanillecake – een retro klassieker met tropische flair.
Ingredients
Scale
- 1 blik ananasschijven (ca. 8 stuks), uitgelekt
- 8 gekonfijte kersen (maraschino of bigarreaux)
- 100g bruine basterdsuiker
- 50g ongezouten boter (voor de karamel)
- 150g ongezouten boter (op kamertemperatuur)
- 150g kristalsuiker
- 3 eieren
- 1 tl vanille-extract
- 200g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1/4 tl zout
- 60ml ananassap (uit het blik)
Instructions
- Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een ronde taartvorm (22–24 cm) in.
- Smelt 50g boter met de bruine suiker in een pan en giet dit in de taartvorm. Verdeel gelijkmatig.
- Leg de ananasschijven op de karamel en plaats een kers in het midden van elke ring.
- Klop 150g boter met kristalsuiker luchtig. Voeg de eieren één voor één toe, gevolgd door het vanille-extract.
- Zeef bloem, bakpoeder en zout. Voeg dit om en om met het ananassap toe aan het botermengsel tot een glad beslag ontstaat.
- Giet het beslag voorzichtig over de ananaslaag in de vorm en strijk glad.
- Bak 40–45 minuten tot een prikker er schoon uitkomt. Laat 5 minuten afkoelen.
- Leg een bord op de vorm en keer de taart om zodat de ananas bovenop ligt. Serveer warm of op kamertemperatuur.
Notes
- Laat de karamel niet te lang in de vorm afkoelen om vastplakken te voorkomen.
- Gebruik bakpapier op de bodem voor extra zekerheid bij het keren.
- Voeg een eetlepel rum toe aan de karamel voor een volwassen variant.
- Maak mini’s in een muffinblik voor individuele porties.
- Vries overgebleven stukken in en warm ze licht op voor serveren.
- Prep Time: 20 minuten
- Cook Time: 45 minuten
- Category: Dessert
- Method: Oven
- Cuisine: Retro / Amerikaans geïnspireerd
Nutrition
- Serving Size: 1 stuk
- Calories: 320
- Sugar: 28g
- Sodium: 190mg
- Fat: 15g
- Saturated Fat: 9g
- Unsaturated Fat: 5g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 42g
- Fiber: 1g
- Protein: 4g
- Cholesterol: 80mg
Keywords: ananas ondersteboven taart recept, tropische taart, retro cake, upside down cake, taart met ananas en kersen, makkelijke cake