Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Ananas ondersteboven taart recept met gekarameliseerde ananas, kersen en zachte cake – retro klassieker met tropisch karakter

Recept: Ananas Ondersteboven Taart – Retro, Tropisch en Verrassend Makkelijk


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 1 uur 5 minuten
  • Yield: 810 stukken 1x
  • Diet: Vegetarian

Description

Ananas ondersteboven taart met gekarameliseerde ananas, kersen en een zachte vanillecake – een retro klassieker met tropische flair.


Ingredients

Scale
  • 1 blik ananasschijven (ca. 8 stuks), uitgelekt
  • 8 gekonfijte kersen (maraschino of bigarreaux)
  • 100g bruine basterdsuiker
  • 50g ongezouten boter (voor de karamel)
  • 150g ongezouten boter (op kamertemperatuur)
  • 150g kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 200g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 60ml ananassap (uit het blik)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een ronde taartvorm (22–24 cm) in.
  2. Smelt 50g boter met de bruine suiker in een pan en giet dit in de taartvorm. Verdeel gelijkmatig.
  3. Leg de ananasschijven op de karamel en plaats een kers in het midden van elke ring.
  4. Klop 150g boter met kristalsuiker luchtig. Voeg de eieren één voor één toe, gevolgd door het vanille-extract.
  5. Zeef bloem, bakpoeder en zout. Voeg dit om en om met het ananassap toe aan het botermengsel tot een glad beslag ontstaat.
  6. Giet het beslag voorzichtig over de ananaslaag in de vorm en strijk glad.
  7. Bak 40–45 minuten tot een prikker er schoon uitkomt. Laat 5 minuten afkoelen.
  8. Leg een bord op de vorm en keer de taart om zodat de ananas bovenop ligt. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Notes

  • Laat de karamel niet te lang in de vorm afkoelen om vastplakken te voorkomen.
  • Gebruik bakpapier op de bodem voor extra zekerheid bij het keren.
  • Voeg een eetlepel rum toe aan de karamel voor een volwassen variant.
  • Maak mini’s in een muffinblik voor individuele porties.
  • Vries overgebleven stukken in en warm ze licht op voor serveren.
  • Prep Time: 20 minuten
  • Cook Time: 45 minuten
  • Category: Dessert
  • Method: Oven
  • Cuisine: Retro / Amerikaans geïnspireerd

Nutrition

  • Serving Size: 1 stuk
  • Calories: 320
  • Sugar: 28g
  • Sodium: 190mg
  • Fat: 15g
  • Saturated Fat: 9g
  • Unsaturated Fat: 5g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 42g
  • Fiber: 1g
  • Protein: 4g
  • Cholesterol: 80mg

Keywords: ananas ondersteboven taart recept, tropische taart, retro cake, upside down cake, taart met ananas en kersen, makkelijke cake