Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Kom romige aardappelsoep met spekreepjes, aardappelblokjes en bieslook op een granieten aanrecht

Recept: Romige Aardappel- en Speksoep – Een Hartverwarmende Kom Troost


  • Author: smaakvolle.nl
  • Total Time: 35 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Diet: Halal

Description

Aardappel- en speksoep is een romige, hartige klassieker met zachte aardappels, krokant spek en rijke bouillon – perfect comfort food.


Ingredients

Scale
  • 500g aardappelen, geschild en in blokjes
  • 150g gerookt spek of ontbijtspek, in stukjes
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 750 ml kippenbouillon
  • 250 ml melk of kookroom
  • 2 el boter
  • 2 el bloem
  • Peper en zout naar smaak
  • Verse bieslook, fijngehakt (optioneel)

Instructions

  1. Bak het spek in een grote pan krokant. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Laat wat vet in de pan achter.
  2. Fruit de ui en knoflook in het spekvet tot ze glazig zijn.
  3. Voeg de boter toe, laat smelten en roer de bloem erdoor. Laat 1-2 minuten garen tot een roux.
  4. Voeg de bouillon beetje bij beetje toe en roer goed om klontjes te voorkomen.
  5. Voeg de aardappelblokjes toe en laat 15 minuten zachtjes koken tot ze gaar zijn.
  6. Voeg de melk of kookroom toe en warm door zonder te laten koken.
  7. Doe het grootste deel van het spek terug in de pan. Breng op smaak met zout en peper.
  8. Serveer in kommen, garneer met overgebleven spek en bieslook.

Notes

  • Gebruik kruimige aardappelen voor een romige textuur.
  • Voeg verse kruiden toe zoals tijm of laurier voor extra smaak.
  • Laat het spek weg of gebruik een vegetarisch alternatief voor een vega-versie.
  • Vervang kookroom door plantaardige melk voor een lactosevrije variant.
  • Prep Time: 10 minuten
  • Cook Time: 25 minuten
  • Category: Voorgerecht
  • Method: Koken
  • Cuisine: Nederlands

Nutrition

  • Serving Size: 1 kom
  • Calories: 390
  • Sugar: 5g
  • Sodium: 980mg
  • Fat: 24g
  • Saturated Fat: 11g
  • Unsaturated Fat: 10g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 32g
  • Fiber: 3g
  • Protein: 12g
  • Cholesterol: 55mg

Keywords: aardappelsoep, speksoep, romige soep, wintersoep recept, makkelijke aardappelsoep, soep met spek, comfort food