Description
Aardappel- en speksoep is een romige, hartige klassieker met zachte aardappels, krokant spek en rijke bouillon – perfect comfort food.
Ingredients
Scale
- 500g aardappelen, geschild en in blokjes
- 150g gerookt spek of ontbijtspek, in stukjes
- 1 ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 750 ml kippenbouillon
- 250 ml melk of kookroom
- 2 el boter
- 2 el bloem
- Peper en zout naar smaak
- Verse bieslook, fijngehakt (optioneel)
Instructions
- Bak het spek in een grote pan krokant. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Laat wat vet in de pan achter.
- Fruit de ui en knoflook in het spekvet tot ze glazig zijn.
- Voeg de boter toe, laat smelten en roer de bloem erdoor. Laat 1-2 minuten garen tot een roux.
- Voeg de bouillon beetje bij beetje toe en roer goed om klontjes te voorkomen.
- Voeg de aardappelblokjes toe en laat 15 minuten zachtjes koken tot ze gaar zijn.
- Voeg de melk of kookroom toe en warm door zonder te laten koken.
- Doe het grootste deel van het spek terug in de pan. Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer in kommen, garneer met overgebleven spek en bieslook.
Notes
- Gebruik kruimige aardappelen voor een romige textuur.
- Voeg verse kruiden toe zoals tijm of laurier voor extra smaak.
- Laat het spek weg of gebruik een vegetarisch alternatief voor een vega-versie.
- Vervang kookroom door plantaardige melk voor een lactosevrije variant.
- Prep Time: 10 minuten
- Cook Time: 25 minuten
- Category: Voorgerecht
- Method: Koken
- Cuisine: Nederlands
Nutrition
- Serving Size: 1 kom
- Calories: 390
- Sugar: 5g
- Sodium: 980mg
- Fat: 24g
- Saturated Fat: 11g
- Unsaturated Fat: 10g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 32g
- Fiber: 3g
- Protein: 12g
- Cholesterol: 55mg
Keywords: aardappelsoep, speksoep, romige soep, wintersoep recept, makkelijke aardappelsoep, soep met spek, comfort food